The National Museum of Fine Arts of Québec wished to expand its exhibition spaces. Tetra Tech provided design, preliminary plans and specifications, final plans and specifications, and work supervision for building a new 4,100-square-meter, 3-story pavilion with 2 underground levels. The building’s geometry is unusual, with a 20-meter overhang above the main entrance and a 13-meter-high glass wall.

The new pavilion’s basement was excavated to a depth of 12 meters, immediately next to a church and rectory. This required extensive underpinning, approximately nine meters under the foundations of the historical buildings.

Reconstructing the rectory involved the demolition of a load-bearing masonry wall that supported the roof and two floors. The wall was also important for the building’s resistance to lateral loads.

Limited land was available to build the new pavilion. Two existing buildings surrounded the site to the north and west. Land owned by the National Battlefields Commission surrounded the site to the south and west. A tunnel approximately 50 meters long connects the new pavilion to the main building and the foundations and the slab of the last underground level rest on expanding rock (due to the presence of pyrite).

The Pierre Lassonde Pavilion will open in 2015 and be on the Grande Allée. It will serve as the gateway to the museum. Once completed, it will include a ticket counter, cloakroom, boutique, café, and auditorium. The building will include six exhibition galleries for displaying post-1960 collections, two temporary exhibition galleries, and four permanent exhibition galleries. Learn more about the museum's features.